Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Οι συναντήσεις της ΟΠΟΤΤΕ ξεκίνησαν την επόμενη κιόλας μέρα μετά από το Δ.Σ της Κυριακής 21-6.
Η δεύτερη συνάντηση ήταν στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουπλή. Σε αυτήν συμμετείχε και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Βαγγέλης Αυγουλάς. Από την ΟΠΟΤΤΕ συμμετείχαν τα μέλη: Σούλα Βακουφτσή, Βασίλης Δήμος, Στέλιος Τσούλιας και Γιώργος Χαβάκης.
Ο κ. Κουρουπλής ενημερώθηκε για τα βασικά θέματα των τρίτεκνων και όπως είπε «τα γνωρίζω και σας στηρίζω». Επίσης, τέθηκαν δύο θέματα για εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας:
1. Να ισχύει η συνυπηρέτηση για τους νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.ά., όπως ισχύει σε άλλα υπουργεία.
2. Όταν γίνονται προσλήψεις μόνιμου και με σύμβαση προσωπικού στο Υπουργείο Υγείας να υπάρχει μοριοδότηση για τους τρίτεκνους.
Ο Υπουργός ήταν θετικός και στις δύο προτάσεις και μάλιστα έδωσε εντολή να εξεταστεί αν η μοριοδότηση είναι σε Υπουργική απόφαση για να αλλάξει άμεσα. Εάν είναι σε νόμο θα είναι πιο αργή η διαδικασία.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Οι συναντήσεις της ΟΠΟΤΤΕ, όπως αυτές προγραμματίστηκαν στο Δ.Σ της Κυριακής 21-6-2015 ξεκίνησαν το επόμενο κιόλας πρωί της Δευτέρας . 
Η πρώτη συνάντηση ήταν στο Υπουργείο Εργασίας με τη Γεν. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μαρίνα Κουτσούρη, η οποία και είναι αρμόδια για το θέμα της Επισιτιστικής Βοήθειας. Από την ΟΠΟΤΤΕ συμμετείχαν τα μέλη: Σούλα Βακουφτσή, Κλέλια Βαρβαρίγου, Βασίλης Δήμος, Κατερίνα Πατσώνα, Στέλιος Τσούλιας και Γιώργος Χαβάκης.
Τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ με την κ. Μαρίνα Κουτσόυρη
Στη Γενική Γραμματέα τέθηκαν αρκετά θέματα όσον αφορά στη διαδικασία αλλά τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που στην ουσία αποκλείει πολλούς τρίτεκνους, η ποιότητα των προϊόντων που θα διανεμηθούν κ.ά. Από τις απαντήσεις προέκυψαν τα εξής:
  • Το υπουργείο ετοιμάζεται να δώσει παράταση στις αιτήσεις για την Επισιτιστική (είχε ανακοινωθεί 1-31 Ιουλίου). Αυτό έχει σχέση και με την παράταση των φορολογικών δηλώσεων.
  • Οι σύλλογοι που συμμετέχουν θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα του 2013. Δηλαδή: Θα ανοίγει κατάλληλη πλατφόρμα στο διαδίκτυο (ΗΔΙΚΑ) και με ειδικούς κωδικούς θα μπορούν οι σύλλογοι να καταχωρούν τους αιτούντες.
  • Βασικό για το υπουργείο είναι η συνεργασία με των εταίρων στις Κοινωνικές Συμπράξεις.
  • Πρόθεση του υπουργείου είναι να μη γίνονται αποκλεισμοί φορέων, συλλόγων, αφού θεωρεί ότι είναι πολύτιμοι συνεργάτες.
  • Το υπουργείο θα αποστείλει οδηγίες για όλα τα θέματα της επισιτιστικής.

Τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ με τη βουλευτή Μαγνησίας κ. Δανάη Τζήκα- Κωστοπούλου
Κατά τη διάρκεια της αναμονής στο υπουργείο τα μέλη της Ομοσπονδίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν για λίγο με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, με το Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Ρωμανιά, τον οποίο ενημέρωσαν, πολύ σύντομα, για το θέμα της εξομοίωσης και τις υποσχέσεις που έχουν  δοθεί. Επίσης, συναντήθηκαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο κ.κ. Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, Κώστα Δελημήτρο και Μάκη Μπαλλή, οι οποίοι δήλωσαν συμπαραστάτες των τρίτεκνων στα προβλήματά τους, ενώ τα μέλη τους υπενθύμισαν την πρόταση νόμου για την εξομοίωση. 
Τα μέλη της Ομοσπονδίας θεώρησαν ότι η συνάντηση αυτή ήταν αρκετά εποικοδομητική και έλυσε αρκετές απορίες, όμως το θέμα έχει αρκετές παραμέτρους και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.

Το Δ.Σ της ΟΠΟΤΤΕ την Κυριακή 21-6-2015 στην ΑΘΗΝΑ


Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το προγραμματισμένο Δ.Σ στο οποίο συζητήθηκαν πολλά θέματα και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Επίσης ,προγραμματίστηκαν οι συναντήσεις οι οποίες ξεκίνησαν την επόμενη κιόλας ημέρα. Στο Δ.Σ παρευρέθηκαν και μέλη εκτός ΔΣ, όπως μέλη από τις Σέρρες, από την Καισαριανή κ.α. αφού οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η εγγραφή δύο συλλόγων Νήσου Τήνου και Καισαριανής. Ακολουθούνν μερικές φωτογραφίες από την 4ωρη συνεδρίαση.





Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η ΟΠΟΤΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

Η ΟΠΟΤΤΕ εισέρχεται δυναμικά στον κόσμο των social media και σας καλωσορίζει αρχικά στη σελίδα της στο Facebook:www.facebook.com/opotte.
Όλοι συμφωνούμε ότι η δύναμη του Διαδικτύου και η διαρκώς αυξανόμενη δυναμική του, δημιουργούν ένα νέο, πιο στέρεο περιβάλλον στις σχέσεις της Ομοσπονδίας μας με τα μέλη της..
Ένα περιβάλλον που προσδιορίζεται από την αμεσότητα στην επικοινωνία, από την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην πληροφόρηση αλλά και από τη νέα δυνατότητα του κοινωνικού ελέγχου των αποφάσεων και δράσεων, στοιχείο που ενισχύει αποφασιστικά την επιταγή της διαφάνειας και της διαρκούς λογοδοσίας.
Οι πληροφορίες που θα βρείτε εδώ απεικονίζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΟΠΟΤΤΕ και των υπηρεσιών της, ενώ παράλληλα δίνουν μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα των γενικών χαρακτηριστικών της Ομοσπονδίας.
Κάθε απόφασή μας, κάθε δράση μας, πάντα στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, για εμάς είναι υποχρεωτικό να αναρτάται στο διαδίκτυο ώστε να συναντά τη μεγαλύτερη δυνατόν δημοσιότητα και να υπόκειται στην κρίση και στον έλεγχο των εργαζομένων.
Υπό την έννοια αυτή, η σελίδα της ΟΠΟΤΤΕ στο facebook δεν αποτελεί μόνο έναν δίαυλο ενημέρωσης αλλά και ένα πολύμορφο μέσο λειτουργίας, από τη στιγμή που υπηρετεί τον στόχο της διαφάνειας και θωρακίζει τις ανοικτές διαδικασίες.
Στην ΟΠΟΤΤΕ έχουμε την ευθύνη να εμπλουτίζουμε συνεχώς την ιστοσελίδα μας και τις σελίδες μας στα social media με πληροφορίες και λειτουργίες που θα διευκολύνουν τη χρήση τoυς, ακόμη και από πολίτες όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένους με το Διαδίκτυο.
Σας καλούμε ν’ αγκαλιάσετε τη νέα σελίδα μας στο facebook και να διαδώσετε το μήνυμα της Ομοσπονδίας, μέσα από την εφαρμογή «προσκαλέστε φίλους», σε όσο το δυνατόν περισσότερους διαδικτυακούς σας φίλους, χρήστες του διαδικτύου και των social media.
Κάθε δική σας πρόταση ή συμβουλή θα είναι πολύτιμη για εμάς. 

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ Στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ & ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ   13-06-2015

Στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του  ΘΕΟΛΟΓΟΥ  
 ΑΓ.   ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

 Ο σύλλογός  Τριτέκνων  Ν.  Πρέβεζας  αποφάσισε   να πραγματοποιήσει μια εκδρομή στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Άγιου Αρσένιου του Καππαδόκη, του οποίου τα Λείψανα βρίσκονται στο  Καθολικό της Μονής  στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, εκεί  βρίσκεται  και  ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.
Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Σουρωτής, είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Γέροντας εκοιμήθη εν Κυρίω κι ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου. 

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 - 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας μοναχός που έζησε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015.   Επίσης  πρόσφατα    το 2015  , ανακηρύχτηκε  Άγιος από την Ρουμανική εκκλησία .


Δύο  λεωφορεία  με   προσκυνητές, αφού  παρέμειναν στη Ι. Μονή  όσο χρόνο  απαιτείται, στη  συνέχεια αναχώρησαν για τον  Αγ. Δημήτριο   Θεσσαλονίκης . 
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου   Θεσσαλονίκης  ως μνημείο τέχνης αποτελεί ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής Ανατολής. 


Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου κτίσθηκε στα μέσα του 5ου αι. από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο πάνω στον τάφου του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε ως χριστιανός με το στρατιωτικό αξίωμα του ανθυπάτου επί του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (292-311).
Μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των ετών 629 και 639 κατέστρεψε μεγάλο μέρος αυτού του κτηρίου.. Το 904 ο Ναός λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς και αρπάχτηκε σε κομμάτια το ιερό «Κιβώριο». Άλλη διαρπαγή νέου «Κιβωρίου» σημειώνεται από τους Νορμανδούς 281 χρόνια αργότερα, όταν καταλήφθηκε η πόλη από αυτούς το 1181.  Το 1493 ο Ναός μετατρέπεται σε τζαμί από τους Τούρκους.
 Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ο Ναός επαναλειτουργεί ως χώρος λατρείας - τιμής του Αγίου Δημητρίου. Η πυρκαγιά της 5ης και 6ης Αυγούστου του 1917 αποτεφρώνοντας τα δύο τρίτα της Θεσσαλονίκης μετέβαλε σε ερείπια και τον ιστορικό Ναό οπότε και καταστράφηκε, για να αναστηλωθεί στη συνέχεια   «κ βάθρων».
Οι φίλες  και φίλοι , μετά  την επίσκεψη στον Ιερό Ναό , αφέθησαν   ελεύθεροι στην   νύφη του Θερμαϊκού όπου απόλαυσαν τις ομορφιές   της .
Πρέπει  να συγχαρούμε τους υπεύθυνους  της  εκδρομής : Αρετή  Χρηστιά , Ζωή  Αηδόνη  και Παπαγεωργίου  Ευάγγελο  διότι χειρίστηκαν όλα  τα θέματα  άψογα.
Πρέπει να συγχαρούμε  του   Τουριστικό  Γραφείο  του  ΚΤΕΛ  Ν.  Πρέβεζας  Α.Ε.  για  τα  σύγχρονα λεωφορεία  του και τους  άψογους   οδηγούς  του  Κασκάνη  Σωτήρη  και Μαλίζογλου  Δημήτρη.












Δίνεται ξεκάθαρα η δυνατότητα στους Δήμους να χορηγούν μείωση ή απαλλαγή σε δημοτικά τέλη. ΤΕΛΕΣΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΠΟΤΤΕ


Διευρύνεται η δυνατότητα των Δήμων να χορηγούν μείωση ή απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τέλη, ώστε να συμπεριληφθούν οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι δικαιούχοι των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης του ν. 4320/2015 (Α’ 29). Αυτό προβλέπει το άρθρο 46 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ: «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ –οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης». Με την ίδια ρύθμιση δίνεται επιπλέον στις ΔΕΥΑ να συμπεριλαμβάνουν στα “κοινωνικά τιμολόγιά τους” και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και νέους επαγγελματίες.
Το γεγονός αυτό ικανοποιεί ιδιαίτερα τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ αφού στο προηγούμενο διάστημα έγιναν αρκετές συναντήσεις σε όλες τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες προκειμένου να υπογράψουν και να ΄΄ περάσει ΄΄ η μείωση που ήθελε το κάθε Δημοτικό συμβούλιο να χορηγήσει σε κάποια κοινωνική ομάδα –εκτός τους πολύτεκνους (ισχύει βάσει νόμου).
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως η συνεχής ΄΄πίεση΄΄ μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Ακολουθεί το σχετικό άρθρο:
Άρθρο 46
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους -Κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ
Η παράγραφος 3 του άρθρο 202 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) αντικαθίσταται ως εξής :
«3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α’ 29), όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 τουίδιου νόμου. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για τηχορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής.»
Πέραν των προβλεπόμενων στο άρθρο 202 παρ. 3 του ν. 3463/2006 (Α’ 114), οι ΔΕΥΑ μπορούν επιπλέον με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και στο πλαίσιο της ετήσιας τιμολογιακής πολιτικής τους, να θεσπίζουν κατ’ έτος μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης έως και 50% ή και απαλλαγή από αυτά για συνταξιούχους και για νέους επαγγελματίες έως τριάντα (30) ετών για τα πρώτα πέντε (5) έτη λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσής τους, με εξαίρεση τα ισόγεια καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας του Μιμίδη Δημήτρη του Παντελή



                                             ΠΡΟΣΦΟΡΑ  

Το  Εργαστήριο   Φυσικοθεραπείας  του   Μιμίδη   Δημήτρη  του Παντελή
 Δ/νση  Λεωφ. Ειρήνης  88  Πρέβεζα
Τηλέφωνα  :   2682022777   &  κινητό    6932536223

 Προσφέρει στις    Τρίτεκνες  οικογένειες με την κάρτα    μέλους   του  Συλλόγου μας

                                                 ΕΚΠΤΩΣΗ
30%   επί τιμής   μετρητοίς
20%   επί παραπεμπτικού     ΕΟΠΥ    ή   επί άλλου  ταμείου

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινά η διαδικασία για την Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή. Η ΟΠΟΤΤΕ παρακολουθεί το θέμα και θα κάνει πιο αναλυτικές ανακοινώσεις αφού λυθούν συγκεκριμένες απορίες που έχουν διατυπωθεί και ήδη έχουν τεθεί στους αρμόδιους τα πρώτα ερωτήματα. Μια πρώτη βασική ενημέρωση είναι η παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση η ΟΠΟΤΤΕ θεωρεί ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι ιδιαίτερα χαμηλά, όμως υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά στο τι δέχονται ως πραγματικό εισόδημα. όλα αυτά θα εξεταστούν στο προσεχές Δ.Σ την προσεχή εβδομάδα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Με την υπ’αριθ. Δ23/οικ.19162/1277/05-05-2015 Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των ωφελούμενων. Ως έτος αναφοράς των κριτηρίων επιλογής των ωφελουμένων ορίζεται το οικονομικό έτος 2015 (φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2015 -χρήση 2014).
-Ως «άτομα» νοούνται, τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα (άγαμα, διαζευγμένα, σε διάσταση ή σε χηρεία) που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση.
-Ως «οικογένεια» νοείται, η ενότητα φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη ή ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη.
-Ως εξαρτώμενα μέλη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 4172/13 θεωρούνται:
α. Τα άγαμα τέκνα, εφόσον:
− είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
β. Τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα σε χηρεία:
− τέκνα ενός ή και των δυο συζύγων/γονέων
− αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δυο συζύγων/γονέων
γ. Οι ανιόντες
δ. Τα ανήλικα που στερούνται και των δυο φυσικών τους γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δυο συζύγων/γονέων της οικογένειας, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει την επιμέλεια σε άλλο πρόσωπο.
-Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α, γ και δ, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
-Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης β δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
-Ως «άστεγοι» θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν, σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
• Τα Κριτήρια επιλεξιμότητας είναι:
Α. Εισοδηματικά κριτήρια
Το εισόδημα του ωφελούμενου, όπως προκύπτει από την φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000€ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500€ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500€ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900€ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Στη μονογονεϊκή οικογένεια το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.
Ενδεικτικά παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
Οικογενειακή κατάσταση

Ετήσιο Εισόδημα        Μηνιαίο Εισόδημα
Μεμονωμένο άτομο      3.000€  -250€
Οικογένεια χωρίς ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 ανήλικο εξαρτώμενο
μέλος 4.500€  -375€
Οικογένεια με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη
5.400€  -450€
Οικογένεια με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη
6.300€  -525€
Οικογένεια με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη
7.200€  -600€
Οικογένεια με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 8.100€  -675€
Πραγματικό εισόδημα: νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας στη διάρκεια του οικονομικού έτους − μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, των κρατήσεων του Ν. 4093/2012 ή υπέρ δημοσίου, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011. Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται: α. αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης β. Διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013.
Β. Περιουσιακά κριτήρια.
α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.
β. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.
γ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ατόμων και οικογενειών τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες), και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.
Εξαιρέσεις: Δεν ωφελούνται των παροχών
α. Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
β. Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) ή είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ. 9 του Ν.2716/1999.

γ. Άτομα ή οικογένειες, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και για όσο διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος.
δ. Άτομα τα οποία αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης, εκτός εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Η παρούσα εξαίρεση δεν αφορά στην ομάδα των αστέγων.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Μια πρώτη ανάγνωση στο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία - Άρθρο 12 Μετεγγραφές







Προσοχή πρόκειται για Σχέδιο Νόμου. Θα υπάρξει διαβούλευση και προτάσεις.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές μόνο διαπιστώσεις, κυρίως για όσους θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή.
·       .- Οι μετεγγραφές θα πραγματοποιούνται με το σύστημα των μοριοδοτούμενων κριτηρίων κοινωνικών και οικονομικών
·         Το πλαφόν στις μετεγγραφές από το 10% που όριζε το ΣτΕ αυξάνεται κατά 5% και διαμορφώνεται στο 15%. 
·         Οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και υποψήφιοι λοιπών κατηγοριών κοινωνικών κριτηρίων δεν μπορούν να θεωρούν σίγουρη τη μετεγγραφή, αφού η κατάταξη θα γίνεται με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος και σε περίπτωση ισοβαθμίας θα λαμβάνονται υπόψη τα μόρια της εισαγωγής. 

·         Για τα οικονομικά και τα κοινωνικά κριτήρια θα αθροίζονται  τα μόρια του εισοδήματος τα μόρια της κατηγορίας. 
.